Bezienswaardigheden in Oostenrijk

Als je Oostenrijk bezoekt dan heb je volop keuze in wat je kunt gaat bezichtigen, welke leuke plaatsen je kunt bezoeken en waar je van de natuur kunt genieten. Dankzij een lange geschiedenis heeft Oostenrijk veel te bieden op het vlak van historische bezienswaardigheden, culturele evenementen en natuurlijk op het gebied van de klassieke muziek. Daarnaast biedt het landschap een aantal prachtige natuurfenomenen zoals watervallen, enorme bossen, eeuwenoude gletsjers en betoverende ijsgrotten.

Op deze pagina hebben we een kleine selectie gemaakt van hoogtepunten van Oostenrijk.

Oostenrijk bezienswaardigheden

Oostenrijk  biedt veel natuurgebieden, musea en leuke bezienswaardigheden. De historie van Oostenrijk en de prachtige natuur zorgen voor een vakantiebestemming waar je wekenlang kunt vertoeven. De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien van Oostenrijkse bezienswaardigheden samengesteld:
Oostenrijk bezienswaardigheden top 10

Wenen

Als hoofdstad van Oostenrijk heeft Wenen een belangrijke functie te vervullen. Behalve dat de stad een politiek centrum is, kun je er ook bijzonder veel culturele en historische bezienswaardigheden ontdekken. En soms vallen deze twee thema’s ook samen. Het Kunsthistorische Museum van Wenen is hier een uitstekend voorbeeld van. De Oostenrijkse stad Wenen is tevens bekend om de vele beroemde componisten die er gewoond en gewerkt hebben. Klassieke muziek is dan ook alom aanwezig. Zeker in de Weense Staatsopera. Andere opvallende bezienswaardigheden zijn de Heldenplatz, de twaalfde eeuwse Stephansdom en Schloss Schönbrunn.
Het voormalige keizerlijke jachtgebied ‘Wiener Prater’, wat tegenwoordig beter bekend staat als groot stadspark, is deels ingericht als attractiepark. Hier kan jong en oud genieten van attracties als een reuzenrad, achtbanen, bruisende evenementen als de wintermarkt, concerten en Madame Tussauds. Natuurlijk leent de ‘Prater’ zich ook uitstekend voor het maken van heerlijke wandelingen in een bosrijke omgeving.
www.wenenvoorbeginners.nl

Schloss Schönbrunn

Als je enigszins bekend bent met de films van keizerin Sissi, dan is een bezoek aan Schloss Schönbrunn zeker aan te bevelen. Als belangrijkste cultureel erfgoed van Wenen is het in ieder geval de meest bezochte bezienswaardigheid van de stad. Schloss Schönbrunn was omstreeks 1854 het zomerverblijf van Elisbeth van Beieren (Sissi) en Frans Jozef I van Oostenrijk. Een groot deel van hun huwelijk werd hier doorgebracht. Tijdens verschillende rondleidingen krijg je een aardig kijkje in het leven van deze vorsten. Hoe zij leefden, welke hobby’s er beoefend werden en welke filosofie er gehandhaafd werd. De spiegelzaal, Napoleon’s kamer, de grote galerie en de salon van de keizerin zijn voor velen het meest favoriet. De tuin en het landgoed rondom Schloss Schönbrunn zijn eveneens indrukwekkend te noemen.
www.schlosshof.at

Alpen

Zowel in de zomer als tijdens de wintermaanden kun je in de Alpen voortreffelijk vakantie vieren. De zomermaanden lenen zich uitstekend voor het maken van spectaculaire wandelingen, fietstochten of beklimmen van bergtoppen. En tijdens de wintermaanden staat het Alpen gebied bekend als wintersportbestemming. Het hoogste punt van de Alpen bevindt zich op ruim 4800 meter bij de Mont Blanc, op de grens tussen Frankrijk en Italië. De hoogste berg in de Alpen van Oostenrijk is de Großglockner. Deze berg meet ongeveer 3798 meter. Als wintersporter heb je in de Oostenrijkse Alpen keuze uit tientallen skigebieden. De meest populaire skigebieden bevinden zich in de directe omgeving van Innsbruck in Tirol, maar ook rondom Salzburg, Zell am See en Zillertal zijn uitstekende pistes te vinden. Wanneer je tijdens de zomermaanden gaat wandelen of fietsen in de Oostenrijkse Alpen, doe je er verstandig aan om goed voorbereid op pad te gaan. Denk hierbij aan gepast schoeisel, voldoende eten en drinken en een goede kaart. Op je route wordt je waarschijnlijk meerdere keren getrakteerd op spectaculaire uitzichten en charmante bergdorpjes zoals Alpbach in Tirol.

Huis familie Von Trap

The Sound of Music met de familie Von Trap is een echte klassieker. Het begint allemaal in de stad Salzburg als Maria von Trapp het klooster in gaat om non te worden. Vervolgens wordt ze als nannie aangenomen voor de zeven kinderen van de weduwnaar Georg von Trapp, met wie ze later trouwt en nog eens drie kinderen krijgt. Vervolgens wil de familie Oostenrijk ontvluchten omdat Georg wordt opgeroepen om te vechten in de oorlog die uitbreekt. Ze weten zich al zingend te redden van de ondergang. En de rest is inmiddels geschiedenis. Op verschillende plaatsen in de stad kom je souvenirs tegen die met dit verhaal verband houden. Maar de meest bezochte bezienswaardigheid is toch wel het huis van de familie Von Trapp, Schloss Leopldskron in Salzburg. Het in rococo stijl opgetrokken paleis werd omstreeks 1736 gebouwd naar een idee van monnik Bernard Stuart. De opdracht was afkomstig van aartsbisschop van Salzburg, Leopold von Firmian. Deze naam keert later terug als het paleis in de negentiende eeuw opnieuw in handen komt van de invloedrijke familie Firmian. Uiteindelijk komt het terecht bij Max Reinhardt, een Oostenrijkse theater- en filmregiseur. Later diende het als filmdecor voor de inmiddels wereldberoemde film ‘The Sound of Music’. Sinds 2014 is Schloss Leopoldskron in gebruik als hotel.
www.schloss-leopoldskron.com

Krimmler Wasserfälle

Het nationale park Hohe Tauern is een geliefd park in de Centrale Alpen van Oostenrijk. De uitdagende hoge bergtoppen tikken met gemak ruim drieduizend meter hoogte aan. Zowel in de zomer als tijdens de wintermaanden komen de toeristen graag naar het langgerekte bergmassief Hohe Tauern om de bergen te beklimmen of om te wandelen. Het zware werk wordt hierbij keer op keer beloond, aangezien de uitzichten er fenomenaal te noemen zijn. In de dalen met gletsjers en indrukwekkende rotsformaties zijn tevens een aantal watervallen te ontdekken. De Krimmler Wasserfälle is hier absoluut de mooiste van. Deze waterval, die op de grens van Salzburgerland en Tirol ligt, is zelfs één van de hoogste watervallen van Europa. Het water van de Krimmler Wasserfälle dendert maar liefst zo’n driehonderdtachtig meter naar beneden.
www.wasserfaelle-krimml.at

Getreidegasse

De Getreidegasse is het meest charmante winkelstraatje van de stad Salzburg. Al vroeg in de geschiedenis werd er in de Getreidegasse, wat destijds bekend stond als Trabegasse, handel gedreven en werd het daardoor veelvuldig bezocht. Die drukte is er nog steeds. Verschillende smeedijzeren uithangborden vertonen de verschillende ambachten die hier bedreven worden of werden. Want ook de Getreidegasse is ondertussen redelijk gemoderniseerd. Echter, de smeedijzeren uithangborden zijn er vooralsnog gebleven. Een andere toeristische trekpleister van de Getreidegasse is het voormalige geboortehuis van Mozart. De wereldberoemde componist Wolfgang Amadeus Mozart zag op 27 januari 1756 het levenslicht in de woning op nummer 9. Tegenwoordig is er het Mozartmuseum gevestigd.

Salzburg

Het vrij compacte centrum van Salzburg is prima op één dag te verkennen. Deze Alpenstad van Oostenrijk staat vooral bekend als geboortestad van Mozart en dankzij de film ‘The Sound of Music’. Maar Salzburg heeft veel meer dan dat. De gemoedelijke sfeer in het oude centrum geeft je de kans om op een ontspannen manier de stad in je eigen tempo te kunnen verkennen. Rondom de Dom van Salzburg staan vaak rijtuigen paraat waarvan de koetsier je tijdens de rit graag uiteenlopende details van de stad verteld. Maar je kunt de stad ook heel goed te voet verkennen. Tussen de geijkte bezienswaardigheden, waaronder de Mozartplatz, de Salzburger Festspiele, Altes Rathaus, Stiftskirche Sankt Peter Salzburg, Schloss Hellbrunn, Hohensalzburg en Schloss Mirabell bevinden zich knusse straatjes met sfeervolle bars, restaurants, kleine boetiekjes en winkels met regionale producten. Ook zijn er regelmatig markten te bezoeken en kun je heerlijk wandelen langs de Salzach rivier. Van sommige delen in Salzburg is het handig om wat extra informatie te hebben. De Judengasse bijvoorbeeld. Dit kleine deel van de stad is een historische straat, waar met name tijdens de Middeleeuwen voornamelijk Joden woonden. Nu vandaag is de Judengasse een populaire straat met historische gevels waar zich verschillende winkels in gevestigd hebben. Musea als het Salzburger Weihnachtsmuseum maken de stad interessant naast het doorsnee aanbod van musea en bezienswaardigheden. Het fraaie Salzburger Weihnachtsmuseum is namelijk een mooi voorbeeld over de liefde voor kerstmis en het feest zoals dat in veel Oostenrijkse steden beleefd wordt. Ursula en haar echtgenoot Herbert Kloiber hebben hun waardevolle privé collectie tentoongesteld die zorgvuldig werd samengesteld met voorwerpen van tussen 1840 en 1940. Op deze manier kunnen liefhebbers er genieten van handgeschreven verlanglijstjes, kerstdecoratie, de Advent krans, Advent kalenders, kerstgeschenken en ingerichte kamers.
www.salzburgvoorbeginners.nl

Slot Esterházy

Het paleis wat oorspronkelijk Fertőd-Esterházy genoemd wordt, ligt net over de grens van Oostenrijk in Hongarije. Het in barok en rococo stijl opgetrokken Esterhzy paleis staat ook wel bekend als het Versailles van Hongarije. Het werd omstreeks 1766 gebouwd. De opdracht was afkomstig van prins Nikolaus I, een telg uit de bekende Esterházy familie. Slot Esterházy is beslist een bezienswaardigheid die je gezien moet hebben. Tijdens de kasteeltour kom je in vertrekken als de royal suites, de ceremoniële hal, het operagebouw en de indrukwekkende tuinen. De componist Josepf Haydn was één van de beste vrienden van prins Nikolaus I. Dat was de reden dat Haydn zelf woonde en werkte in Fertőd-Esterházy. Veel van zijn werken zijn destijds in dit paleis geschreven. Een andere beroemdheid die graag op slot Esterházy verbleef, was de koningin van Hongarije en Bohemen, Maria Theresia van Oostenrijk.
www.eszterhaza.hu

Schafberg

Vanuit de Oostenrijkse plaats Sankt Wolfgang, kun je een bijzonder leuk uitstapje maken naar één van de hoogste punten uit de omgeving. Een historische treinbaan, genaamd ‘SchafbergBahn’, brengt je vanuit hier namelijk in minder dan een uur naar de top van de 1783 meter hoge Schafberg. Onderweg passeer je een station die veelal gebruikt wordt door mensen om hier de klim die zij te voet afleggen te combineren met de treinbaan. De rit levert je verder voortdurend fraaie uitzichten over het natuurschoon zoals je dat alleen in het Oostenrijkse Salzburg kunt ervaren. Eenmaal boven aangekomen haal je meteen je retourticket. Dit kaartje, waar je al voor betaald hebt, verzekerd je van een plekje op het tijdstip dat je terug naar beneden wilt gaan. Met name tijdens de zomermaanden kan het hier behoorlijk druk zijn. Wanneer je het station verlaat, dan kun je al wandelend het laatste stukje naar boven afleggen. Hier bevindt zich een hotel/restaurant met terras waarvandaan je een panoramisch uitzicht over de bergen, de Mondsee, Wolfgangsee, Attersee en het dal hebt. Je kunt natuurlijk ook gewoon een plekje op de Schafberg uitkiezen en van daaruit al het moois in je opnemen. De steile SchafbergBahn opende al in 1893 de deuren om bezoekers kennis te laten maken met de prachtige natuur in en rondom Sankt Wolfgang en vooral voor het weidse uitzicht over de Alpen vanaf de Schafberg.
www.bijzondereplaatsen.nl/oostenrijk/schafberg.htm

IJsgrotten

Dat de winters in Oostenrijk soms guur en steenkoud kunnen zijn, is geen nieuws. Menig wintersport liefhebber trekt tijdens de wintermaanden maar wat graag richting de Alpen of andere sneeuwbestemmingen in Oostenrijk. De strenge winters zorgen voor een aantal opmerkelijke natuurfenomenen. De ijsgrotten van Oostenrijk zijn hier een uitstekend voorbeeld van. De grootste ijsgrot ter wereld ligt bijvoorbeeld aan de rand van de Alpen nabij Salzburg. De ijsgrotten van Eisriesenwelt bij de plaats Werfen laten je zien wat voor prachtige kunst de natuur in pacht heeft. Meterslange ijspegels en kristalliserende wanden zorgen voor sprookjesachtige plaatjes. Met name in het voorjaar is het er prachtig. De ijsgrot Eisriesenwelt werd in 1879 ontdekt door de Oostenrijkse natuuronderzoeker Anton von Posselt-Czorich. Eisriesenwelt is een leuk uitstapje, maar wel voor personen die goed ter been zijn. De vele trappen en soms behoorlijke klimpartijen zijn voor sommige mensen zeker een uitdaging. Ook de temperatuur in de grot is een aandachtspunt. Zorg daarom voor passende kleding, voorzien van muts en handschoenen.
www.eisriesenwelt.at

Dürnstein

In de kleine plaats Dürnstein aan de Donau rivier in Oostenrijk zijn verrassend mooie plekjes te ontdekken. Het dorp, met niet veel meer dan zo’n achthonderdzeventig bewoners, is zelfs een toeristische bestemming geworden. Veel bezoekers worden aangetrokken door sprookjesachtige ligging en bezienswaardigheden als ‘Schloss Dürnstein’, de oude wallen, de blauwe toren van ‘Stift Dürnstein’ een voormalig klooster en de burcht ruïne met daarbij de Starhemberg wachten. Net even buiten het dorp Dürnstein, kun je even bijkomen in het Kuenringerbad. Dit zwembadcompex is voorzien van een natuurlijke zwemvijver, ligweiden, terrassen en een restaurant.

Innsbruck

De Alpenstad Innsbruck heeft je als toerist meer dan genoeg te bieden. De ruim achthonderd jarige geschiedenis wordt onder andere weerspiegelt in bezienswaardigheden als het paleis ‘Schloss Ambras’ uit de zestiende eeuw, de ‘Hofkirche’ waarin het grafmonument van keizer Maximiliaan I te bewonderen is en het wereldberoemde ‘Gouden Dak’ aan de Herzog-Friedrich-Straße. Maar ook tijdens een wandeling door de stad Innsbruck is er genoeg te ontdekken. Regelmatig zijn er markten te vinden, worden er concerten georganiseerd en kun je op verschillende plekken ontzettend lekker eten of genieten van een drankje op het terras. Vervolgens kan een wandeling langs de rivier de Inn een mooie afsluiter van de dag zijn. Behalve de vele historische en andere bijzondere bezienswaardigheden, is Innsbruck ook nog eens een leuke winkelstad. Met name in en om het oude centrum, in winkelcentrum RathausGalerien en ten westen van het Stadtpark Rapoldi zijn erg leuke items te scoren. Qua musea heeft de stad Innsbruck ook het één en ander te bieden. Het interactieve Audioversum is bijvoorbeeld bij uitstek geschikt om met kinderen te bezoeken. Middels experimenten, belevenissen en vooral bewondering word je meegenomen in de wereld waarin onze zintuigen van levensbelang kunnen zijn. Innsbruck is ook een stad waarin kunst een belangrijke rol speelt. De hoeveelheid aan kunstgalerijen zijn hier een duidelijk signaal van. Veelal tref je in deze galerijen historische, hedendaags design en afwisselende beeldhouwkunst, die zowel de doorwinterde kunstliefhebber als ‘beginnelingen’ kunnen bekoren.
www.innsbruckvoorbeginners.nl

Wolfsklamm Kloof

Dat je in Oostenrijk uitstekende wandelingen kunt maken, zal voor de meeste geen verrassing zijn. Maar wandelingen naar mooie watervallen is misschien aan u voorbij gegaan. De duidelijk bewegwijzerde wandeling naar de Wolfsklamm Kloof is zeker een aanrader. Deze kloof is te vinden in het dorp Stans, vlakbij Jenbach. Het wordt omschreven als één van de romantische wandelingen uit de regio. De wandeling begint bij een toegangsloket waar je entree betaald. Vervolgens begint de wandeling door de Wolfsklamm Kloof via trappen, schuine hellingen en enkele klimpartijen en voert het je langs de meest mooie waterpartijen en uitzichten. De lichtinval in de kloof zorgt voor prachtige plaatjes en de veelbesproken romantische sfeer. De geluiden van het kletterende water, stromende beekjes en de natuur maken het avontuur compleet. Ook met kinderen is een wandeling door de Wolfsklamm Kloof een belevenis. Onderweg zijn enkele bankjes te vinden waar je even heerlijk op adem kunt komen. Aan het eind is er een dam die overloopt in een beekje. Hier kun je je voeten trakteren op enige verkoeling. Ben je nog niet moe genoeg? Dan kun je vanaf hier een wandeling voortzetten die je leidt naar de Hohe Brücke en het St. Georgenberg Klooster in het natuurreservaat Karwendel. Eventueel een uitstekende bestemming voor een welverdiende lunch.
www.bijzondereplaatsen.nl/oostenrijk/wolfsklamm-kloof.htm

Kunsthistorisch Museum Wenen

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is veel bijzondere Europese kunst samengebracht in het Kunsthistorische Museum. De collectie wordt op zeer passende wijze tentoongesteld in een majestueus pand uit de negentiende eeuw. Het Kunsthistorisch Museum Wenen werd namelijk gebouwd tussen 1871 en 1891 naar het ontwerp van de Oostenrijkse architect Carl von Hasenauer. Ook het Natural History Museum in Wenen werd door hem ontworpen. In het Kunsthistorische Museum Wenen kun je uiteenlopende werken bewonderen waarvan een aanzienlijk deel afkomstig is uit de privé collectie van de Habsburgers. Onder de meesterwerken bevinden zich stukken van beeldhouwers Lysippos, Polyklet, kunstenaar Pietro Santi Bartoli, Clement Kick Linger en instrumentenbouwers als Matthäus Seelos. Daarnaast zijn er ook juwelen uit de derde eeuw en andere gouden voorwerpen te bewonderen die terug te leiden zijn naar de zevende en achtste eeuw.
www.khm.at

Festung Hohensalzburg

Boven de stad Salzburg doemt van veraf het silhouet van Festung Hohensalzburg. Fundamenten van het fort werden al in de elfde eeuw gebouwd. De opdracht tot het bouwen van een fort was afkomstig van prins Gebhard I van Helffenstein, de aartsbisschop van Salzburg. Door de eeuwen is het uiteindelijk uitgegroeid tot een vesting van ruim zevenduizend vierkante meter. De oostelijk gelegen delen van Festung Hohensalzburg lopen uit tot aan de Nonnberg, waar de Benedictijner abdij is gelegen. Tijdens de zomermaanden vinden er speciale rondleidingen plaats, waarin de Festung Hohensalzburg tot leven lijkt te komen. Medewerkers zijn dan gekleed in zestiende eeuws kleedij, waardoor je het gevoel krijgt of je een reis in de tijd hebt gemaakt. Ondertussen worden er allerlei mythes en legendes verteld die een blijvende indruk op je achterlaten.
www.bijzondereplaatsen.nl/oostenrijk/hohensalzburg.htm

Swarovski Kristallwelten Wattens

De wonderen wereld van kristalmagnaat Swarovski heeft sinds 1995 een eigen museum. De aanleiding voor dit museum was het honderdjarige bestaan. Het Swarovski Kristallwelten Museum is gevestigd in de plaats Wattens. Je kunt hier genieten van al het moois wat het Oostenrijks bedrijf inmiddels heeft weten te realiseren. Meer dan twaalf miljoen bezoekers hebben zich intussen vermaakt in het rijk van de Reus, tussen glimmende tuinen, sculpturen, sieraden, kleurrijke hemels en nog heel veel meer. Natuurlijk mag een shop niet ontbreken en kun je er zelfs geheel in stijl genieten van een heerlijke maaltijd.
www.kristallwelten.swarovski.com

Kasteel Ambras

Het Oostenrijkse kasteel ‘Schloss Ambras’ is onderdeel van het Kunsthistorische Museum van Wenen. Je kunt in het kasteel een verzameling harnassen en portretten van onder andere de adellijke familie Taxis, Taxis-Bordogna en de Habsburgers bewonderen. Daarnaast worden er nog belangrijke collecties glaswerk en religieuze kunstvoorwerpen tentoongesteld. De culturele geschiedenis die onlosmakelijk verbonden is met aartshertog Ferdinand II kom je op diverse plaatsen tegen. Zijn liefde voor de Renaissance stijl werd in Schloss Ambras duidelijk zichtbaar. Zo werd bijvoorbeeld ook de kapelle St. Nikolaus door hem in de zestiende eeuw gerenoveerd. Hij zocht hiervoor de hulp bij Giovanni Lucchese. De mooiste ruimte is volgens velen de ‘Spanische Saal’. Hier werden de meest voorname festiviteiten georganiseerd.
www.schlossambras-innsbruck.at

Stift St. Florian

De abdij van Sankt Florian is gelegen in de gelijknamige plaats. Tussen 1686 en 1750 werd het barokke klooster grotendeels gebouwd onder leiding van de Italiaanse Carlo Antonio Carlone. Deze architect had eerder zijn kwaliteiten bewezen met de vernieuwde gevel van Kirche am Hof in Wenen. Na diens overlijden in 1708 werd het bouwproces overgedragen aan de Oostenrijkse bouwmeester Jakob Prandtauer en weer later aan Gotthard Hayberg. Stift Sankt Florian is behalve een Augustijner abdij ook een kloosterkerk. Onder het orgel is een crypte met de sarcofaag van de Oostenrijkse componist Anton Bruckner. Daarnaast is er nog een abdijbibliotheek met een indrukwekkende verzameling boeken en documenten.
www.stift-st-florian.at

Kufsteiner Vesting

De geschiedenis van de Kufsteiner vesting in Tirol gaat ruim achthonderd jaar terug in de tijd. Het werd gebouwd als verdedigingswerk om aanvallen op tijd aan te zien komen. Er heersten destijds immers bloederige gevechten tussen Beieren en Tirol. Dan behoorde Kufsteiner vesting tot Tirol en vervolgens werd het weer ingenomen door de Beierse Habsburgers. Uiteindelijk is het sinds 1924 eigendom van de stad Kufstein. Vandaag de dag kun je verschillende episodes uit de geschiedenis herbeleven. Het fort heeft inmiddels een historisch museum, een gevangenis in de Kaiserturm en je kunt er rondleidingen volgen die je zelfs tot diep onder de grond brengen. Ook worden er regelmatig concerten georganiseerd die volledig tot hun recht komen in de sfeervolle ambiance van fort Kufsteiner.
www.festung.kufstein.at

Belvedere

In Wenen bevindt zich het prachtige ‘Schloss Belvedere’. Het ruim bemeten paleizencomplex werd gebouwd in opdracht van Eugenius van Savoye, een Franse generaal uit de Habsburgse monarchie. Daarnaast was hij een groot liefhebber van kunst, exotische planten, boeken en dieren. Slot Belvedere was vooral in gebruik als zomerverblijf. Rondom de barokke paleizen, die zich laten omschrijven als ‘Obere Belvedere’ en ‘Untere Belvedere’, zijn prachtige tuinen te ontdekken. De ‘Obere Belvedere’ heeft een aantal fraai gedecoreerde ruimtes, zoals de Sala terrena, de Carlonesaal met fresco’s van Carlo Innocenzo Calone en de schitterende Marmorsaal. In de ‘Untere Belvedere’ tref je kamers en zalen die meer als expositieruimtes zijn ingericht. Het paleis was meer bedoeld als residentie dan om er gasten te ontvangen. Zo is er een kamer met de naam ‘das GoldKabinett‘ en ook is er een Marmorsaal. Maar die is zeker een stuk minder indrukwekkend dan die in de ‘Obere Belvedere’. In ‘Obere Belvedere’ moesten vooral de gasten geïmponeerd worden.
www.belvedere.at

Schloss Eggenberg

De middeleeuwse stad Graz in de provincie Stiermarken staat sinds het eind van de twintigste eeuw op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het oude centrum heeft behoorlijk wat historische gotische en barokke bouwwerken en andere beeldige bezienswaardigheden. Schloss Eggenberg is hier een voortreffelijk voorbeeld van. Het kasteel met een prachtig landgoed daaromheen, werd gebouwd voor de invloedrijke en machtige Eggenberg familie. De opdracht tot het bouwen van een paleis kwam in 1625 van prins Hans Ulrich von Ebbenberg. Elke verdieping telt eenendertig kamers, waarvan de meeste rijkelijk gedecoreerd zijn met ornamenten, kroonluchters, wand- en plafond beschilderingen. In de tuin van het kasteel Eggenberg is tevens het Archeologische Museum gevestigd.

De Dachstein

In het Salzburgerland ligt het Dachsteinmassief. Dit berggebied kent de hoogste toppen van de Salzburger Alpen. De 2995 meter hoge Dachstein is vanaf de zuidelijke kant prima te bezoeken. Het is één van de absolute topattracties van Oostenrijk. Vlak bij Ramsau am Dachstein heb je een tolweg die je tot zo'n 1700 meter hoogte brengt. Vervolgens kun je met een gondel verder naar boven gaan. Je stapt uit op een hoogte van 2700 meter, waarna je van een adembenemend mooi uitzicht kunt genieten. Houd er in de wintermaanden rekening mee dat het heel erg koud boven kan zijn. Gevoelstemperaturen van min dertig graden zijn geen uitzondering.
www.bijzondereplaatsen.nl/oostenrijk/dachstein.htm

Meer info over Oostenrijk

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Oostenrijk:
de mooiste dorpjes van Oostenrijk
steden in Oostenrijk
Oostenrijk informatie
Oostenrijk informatie
Oostenrijk klimaatinfo
alles over Oostenrijk
bijzondere plaatsen in Oostenrijk
wintersport in Oostenrijk

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy