Wintersport in Oostenrijk

Ongeveer een derde van alle toeristen die Oostenrijk bezoekt doet dat om aan een vorm van wintersport te doen. Skiën is hierbij het meest populair, maar ook voor langlaufen, snowboarden, winterse wandelingen en schaatsen kun je prima terecht in Oostenrijk. Onder Nederlandse toeristen is Oostenrijk veruit de populairste wintersportbestemming. Oostenrijk heeft een vrij continu marktaandeel van ongeveer 60 procent van alle wintersportvakanties die door Nederlanders gevierd wordt. Dit is ruim drie keer zoveel dan de nummer twee wintersportbestemming: Frankrijk. Oostenrijk wordt vooral veel bezocht vanwege de grote hoeveelheid pistes en de goede prijs-/kwaliteitverhouding. Daarnaast is Oostenrijk wat betreft reistijd en reisafstand prima te doen vanuit Nederland.

Wintersport in Oostenrijk

Honderden skipistes

In Oostenrijk kun je kiezen uit meer dan honderd skigebieden die gezamenlijk goed zijn voor een veelvoud daarvan aan skipistes. Niet voor niets dat meer dan de helft van de wintersportende Nederlanders uiteindelijk in Oostenrijk terecht komt. De winterse toeristenindustrie is in Oostenrijk al vrij vroeg op gang gekomen en wordt erg professioneel aangepakt. Er wordt flink geïnvesteerd om het de wintersporters een optimale ervaring te laten beleven. Zo worden er jaarlijks nieuwe skiliften geïnstalleerd, waarbij efficiëntie en veiligheid belangrijker criteria zijn. Voorts wordt er alles aan gedaan om de sneeuw op de op pistes in optimale conditie te houden en de sneeuw op de wegen juist tijdig te bestrijden om de begaanbaarheid van de skigebieden intact te houden.

Eigenlijk kun je wel stellen dat Oostenrijk voor ieder wat wils te bieden heeft. Er zijn grote skigebieden waar je langere tochten op allerlei niveau’s kunt maken, maar er zijn ook volop kleinere gebieden die wat meer geschikt zijn voor families met kinderen of beginnende skiërs. Hoe populairder en groter het skigebied, des te meer je meestal betaalt voor een skipas. De verschillen kunnen enorm groot zijn. In de goedkoopste skigebieden kun je een skipas voor een volwassene kopen voor nog geen honderd euro voor een week. In de duurste gebieden kan dit oplopen tot boven de driehonderd euro. Vraag je daarom vooraf goed af wat je specifieke wensen zijn en vergelijk de onderlinge prijzen met elkaar. Zeker als je met een gezin reist dan kunnen de tarieven voor de skipassen er aardig inhakken. Vaak zijn de accommodaties in de populairste skigebieden ook duurder dan elders.

Wintersportseizoen

Een veelgestelde vraag is wanneer je het beste kunt gaan skiën, snowboarden of langlaufen in Oostenrijk. Deze vraag is niet zomaar eenduidig te beantwoorden. Veel is afhankelijk van het toeval. Zo kun je het geluk hebben dat op het moment dat jij in Oostenrijk bent er voldoende goede sneeuw ligt, er weinig wind staat en dat de lucht strakblauw is. Ideale condities om te wintersporten, dus. Maar je kunt ook de pech hebben dat nou net tijdens jouw wintersportvakantie er volop sneeuw valt, je een redekijk deel van de dag te maken hebt met mist/laaghangende bewolking en dat de wind het ook nog een stuk lastiger maakt. Dit soort omstandigheden kun je niet weken of maanden vooraf voorspellen. Dat is de gok die je neemt als je op wintersport gaat.

Je kunt algemeen stellen dat je vanaf half december op veel plekken in Oostenrijk kunt skiën of snowboarden. Omdat langlaufen vaak op lager gelegen stukken geschiedt is de sneeuwzekerheid voor langlaufers nog wat beperkter. Januari en februari zijn over het algemeen de meest sneeuwzekere manden voor Oostenrijk. In maart zijn er vaak nog uitstekende sneeuwcondities en is het vaak ook wat zonniger en warmer. Velen menen dat deze maand eigenlijk de meest aangename wintersportmaand voor Oostenrijk is.

Op de hoger gelegen skipistes kun je vaak tot ver in april nog aan wintersport doen. Het einde van het seizoen ligt voor veel Oostenrijkse skibestemmingen ergens in deze voorjaarsmaand. Op een enkele locatie kun je zelfs na april nog op de latten staan. Zo kun je op de gletsjer Kitzsteinhorn bij Kaprun vaak nog tot eind mei of zelfs in juni afdalingen maken.

Het sneeuwkanon kan de natuur een handje helpen als dat nodig is.

Populaire skigebieden in Oostenrijk

Als je informatie over alle wintersportgebieden wilt, dan kun je daarvoor op de gespecialiseerde wintersport- en skisites terecht. Daar vind je alle relevante info over de plekken in Oostenrijk (en elders) waar je kunt wintersporten. Ook wordt daar vaak actuele informatie vermeld over de sneeuwhoogtes in het dal en op de pistes.

Saalbach Hinterglemm Leogang Fierbunn
Ongeveer 270 kilometer aan pistes, waarvan ongeveer de helft blauwe pistes, op een hoogte van ruim 800 meter tot ongeveer 2000 meter. De populairste plaatsen in dit gebied zijn Hinterglemm en Saalbach, die op een hoogte van 1003 meter liggen. De skipassen zijn relatief duur, maar je hebt daarvoor wel de beschikking over vele kilometers aan piste.

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental
Nederlanders vertoeven graag in het skigebied SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental. Hier heb je de keuze uit bijna driehonderd kilometer (!) aan skipistes. De verdeling blauwe en rode pistes is ongeveer gelijk (ongeveer 44%). Zwarte pistes beslaan ongeveer 12% van het gebied. Het skigebied is vooral populair omdat je lange tochten van dorp naar dorp kunt maken zonder tussendoor een skibus te hoeven gebruiken. Skipassen zijn voor een gebied van dit formaat redelijk netjes geprijsd. Het eten en de après-ski wordt in SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental erg hoog gewaardeerd.

Sölden – Ötztal Arena
Na de hoofdstad Wenen is het dorp Sölden de best bezochte vakantiebestemming van Oostenrijk. Sölden ligt zelf op een hoogte van 1377 meter, maar de pistes liggen aanzienlijk hoger waardoor de sneeuwzekerheid hier vrij hoog is. Je kunt kiezen uit de Gaislachkogl, de Gigijoch en de vrijwel altijd besneeuwde gletsjers. De Sölden – Ötztal Arena biedt bijna honderdvijftig kilometer aan pistes, waarvan pakweg de helft blauwe pistes zijn, ongeveer dertig procent rood en er 20% aan zwarte pistes overblijft voor de geoefende skiërs.

Schmitten – Zell am See
De beoordelingen van skigebied Schmitten – Zell am See lopen erg uiteen. Dat heeft veel te maken met het feit dat een groot deel van de pistes te maken heeft met zeer variabele sneeuwcondities. Tijdens periodes waarin er wat minder sneeuwvak is in Oostenrijk merk je dat de dorpen in deze regio vaak net wat te warm zijn om de sneeuw goed vast te houden. Plaatsen als Zell am See, Kaprun en Schüttdorf liggen tussen de 750 en 790 meter hoogte. Het leuke aan skigebied Schmitten – Zell am See is dat de gletsjer Kitzsteiner ervoor zorgt dat je hier eigenlijk de hele winter kunt skiën en snowboarden.

Kitzbühel – Kirchberg
Twee van de bekendste wintersportplaatsen in Oostenrijk zijn Kirchberg en Kitzbühel. Vooral het kleinere Kirchberg is populair onder Nederlanders. Met bijna tweehonderd kilometer aan skipistes die tussen de 800 en 2000 meter hoogte liggen heb je enorm veel keuze aan mogelijkheden om te skiën. Er zijn een vrij groot aantal langere afdalingen te vinden waardoor je mooie tochten kunt maken door het winterse landschap. Tijdens de schoolvakanties kan het vrij druk worden in het skigebied Kitzbühel – Kirchberg. Dat voert de prijzen op en kan ervoor zorgen dat beginnende skiërs wat overrompeld kunnen worden door de hoeveelheid mensen die op de meest populaire pistes hun afdalingen maken.

Ski Arlberg
Een skigebied met een koninklijk tintje, dat is de in Tirol gelegen wintersportregio Ski Arlberg. Dat komt omdat de Nederlandse koninklijke familie al jarenlang hun wintersportvakanties in het dorp Lech vieren. Samen met Sankt Anton am Arlberg vormt dit dorp het hart van Ski Arlberg. In totaal ligt hier meer dan driehonderd kilometer aan pistes die redelijk mooi verdeeld zijn over de verschillende moeilijkheidsgraden. Het gebied staat bekend als één van de meest sneeuwzekere bestemmingen van Oostenrijk en als prima gebied voor off-piste te skiën.

Zillertal Arena
Het bergdorp Gerlos is het hart van de Zillertal Arena. Een groot deel van de wintersporters die hier komen bestaat uit Nederlanders. Vooral in de voorjaarsvakantie zie je auto’s met gele kentekenplaten in colonne naar dit uitstekende skigebied rijden. In totaal ligt hier bijna 150 kilometer aan pistes op je te wachten, waarvan bijna tweederde uit rode pistes bestaat. Voor beginnende skiërs is dit skigebied daardoor aan de pittige kant. De populariteit van de Zillertal Arena resulteert in twee bijkomstigheden: drukte en vrij hoge prijzen voor Oostenrijkse begrippen. Vooral in de drukste maanden betaal je de hoofdprijs voor gunstig gelegen accommodaties.

Salzburger Sportwelt
Ten zuiden van de stad Salzburg ligt skigebied Salzburger Sportwelt, dat op zijn beurt samen met Schladming-Dachstein, Grossarltal, Hochkönig en Gastein de overkoepelende regio Ski Amedé vormt. In totaal bieden deze vijf skigebieden bijna achthonderd kilometer aan pistes! Het gebied is ideaal voor beginnende wintersporters en mensen met wat ervaring, maar voor wie het allemaal niet té spannend moet worden. De meeste plekken zijn gemakkelijk bereikbaar. De hoogtes variëren van 850 tot ruim 2100 meter. Het dorp Filzmoos is erg populair onder families met kinderen.

Filzmoos in Salzburger Sportwelt

Eten en drinken

De wintersportgebieden in Oostenrijk hebben over het algemeen één ding gemeen: je kunt er uitstekend eten en aan après-ski doen. Voor de levensgenieter is dit de spreekwoordelijke kers op de taart. Over het algemeen is het eten en drinken vrij betaalbaar. Je merkt wel wat regionale verschillen. Hoe populairder het skigebied, des te hoger de prijzen vaak liggen. Als je het vergelijkt met de prijzen die je in de Nederlandse horeca betaalt dan zul je in Oostenrijk niet zo snel schrikken. Ten opzichte van Frankrijk en Zwitserland ben je in Oostenrijk een stuk voordeliger uit. Als je de prijzen vergelijkt met Tsjechië dan is Oostenrijk duurder.

Op de menukaart vind je over het algemeen veel gerechten uit de Oostenrijkse keuken of uit buurlanden. Natuurlijk ontbreken hierbij de schnitzels, worsten en allerlei soorten pasta niet. Pizza is erg populair als après-ski snack.

Veel gegeten tijdens de wintersport: schnitzels

Reisvoorbereiding

Een wintersportvakantie vraagt om ene andere reisvoorbereiding dan een gemiddelde vakantie. Zeker als je met de auto in de winter richting Oostenrijk gaat dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij zetten de belangrijkste feitjes op een rijtje:

De auto moet geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn verplicht, sneeuwkettingen kun je beter bij je hebben en het is handig als je auto in goede conditie is. Denk hierbij vooral aan de accu, die het bij diepvriesomstandigheden zwaar te verduren kan krijgen.

Als je met de auto naar Oostenrijk reist dan is de kans groot dat je een tolvignet moet aanschaffen. Dit vignet is verplicht als je over de Oostenrijkste snelwegen wilt rijden, maar ook op een aantal secundaire wegen. Afhankelijk van je reisduur moet je een tolvignet voor 9 dagen of 2 maanden aanschaffen. Als je op tijd bent (minstens 14 dagen voor vertrek) dan kun je ook een digitaal tolvignet voor Oostenrijk kopen.

Wintersport is niet zonder risico en de financiële schade kan groot zijn als je betrokken raakt bij een ongeluk. Een goede reisverzekering is daarom absoluut aan te raden. Let er op of wintersporten binnen de dekking valt.

Kijk voor je vertrekt of je skiuitrusting inclusief kleding nog intact is. Vervang wat kapot of te klein is. In Nederland heb je nog voldoende keuze als je dit tijd doet. Eenmaal ter plaatse ben je overgeleverd aan het lokale aanbod (en prijzen). Reis je met eigen ski’s of snowboard? Laat deze dan waxen voordat je de piste op gaat.

Meer tips met betrekking tot de reisvoorbereiding voor wintersportvakanties lees je hier:
https://www.wintersportvoorbeginners.nl/reisvoorbereiding-voor-de-wintersport/

Met de auto naar de wintersport in Oostenrijk